Business

Dagslys kan give et godt tilskud til opvarmningen af din bolig.

Virksomhed

Bedst & Billigst

Telefon

70 26 74 74

E-mail

bb@bedst-billigst.dk

Webside

https://www.bedst-billigst.dk/

Annonce Virksomhedsprofil - 20. august

Spar på varmeregningen - udnyt dagslyset

Først og fremmest kræver det, at du tænker den passive solvarme ind i boligens energiregnskab, når du bygger om eller til. At udnytte dagslys som opvarmning i boligen er både godt for din pengepung og for miljøet. Læs videre og bliv klogere på den passive solvarme.

Overvejer du at renovere din bolig? Hos www.bedst-billigst.dk finder du et stort udvalg af vinduer og døre, som kan sikre den optimale udnyttelse af dagslys og solvarme i din bolig.

Dagslys som opvarmning

Dagslyset bidrager helt naturligt til opvarmningen i en bolig. De fleste har oplevet, at der kan blive for varmt indenfor især i de varmeste perioder af sommeren.

Når man udnytter solens stråler til at varme bygninger op, kaldes det passiv solvarme eller bygningsintegreret solvarme. Og denne form for opvarmning er langtfra ny. Alle bygninger med vinduer opvarmes delvist af passiv solvarme. Det er i høj grad positivt, da passiv solvarme fungerer i hele husets levetid og er en bæredygtig form for opvarmning, da solen ikke kræver strøm eller vedligeholdelse.

Passiv solvarme og energi

Det er interessant at dykke ned i, hvor meget energi den passive solvarme kan give. Et lille regnestykke kan opsættes som følgende: Solen spreder hver dag så meget energi ud over et parcelhus, at det svarer til 5-10 gange husets energiforbrug. Det er naturligvis kun en lille del af denne energi, der kan udnyttes direkte til varme eller lys.

Ved at tænke over, hvordan du indretter dig, når du eksempelvis renoverer eller bygger om, kan du spare på både varmen og udgifter til el.

Gode råd

I mange tilfælde kan solens energi i høj grad udnyttes. Her er en liste over ting, du kan være opmærksom på, når du bygger hus:

● Vinduesglas: Vælg vinduesglas som isolerer godt. Her kan det være en fordel at vælge energiglas, så der ikke opstår kuldenedfald, hvis du har store vinduespartier.

●Placér de fleste af boligens vinduer i en sydvendte facade eller øst/vest.

● Varmen skal kunne opsamles af de indvendige mure. Benyt derfor tunge materialer, da de holder bedst på varmen.

● Sørg for at den lave vintersol også kan komme ind i huset.

● Glastilbygninger er bedst placeret mod øst, vest eller nord.

● Sørg for at have solafskærmning for solen om sommeren.

Spar på strømmen

Det er vigtigt at udforme boligen, så det ikke er nødvendigt at have tændt lys i løbet af dagtimerne. Et godt tip er, at jo højere vinduet sidder i facaden, jo længere kommer lyset ind i rummet. Desmere gælder det, at jo lysere overflader såsom vægge, lofter, vindueslysninger og vinduesplader er, jo bedre bliver dagslyset reflekteret og udnyttet.

Du kan opnå et højere lysniveau ved at tænke over farven på de materialer, der er på udendørs belægninger tæt ved huset. Det kan være en lys terrasse tæt på huset, som automatisk vil reflektere mere lys ind i huset end en mørk terrasse.

Derudover kan solen naturligvis også bruges til at opvarme solceller, der kan producere energi til huset.