På søndag holder Vildmosekoncerter sin 10 års jubilæumskoncert

ØSTER HURUP: I mange år måtte Bodil Bach og Gert Hassing, der bor syd for Dokkedal ved Vildmosen tæmme deres passion for klassisk musik, for på en gård med køer var arbejdsdagen ofte for lang til at man kunne lægge koncertbesøg ind i ugens forløb.

Så da pensionsalderen i 00’erne nærmede sig, tog de en drastisk beslutning: ”Ud med 40 køer og ind med 100 koncertgæster i vores egen koncertsal”

Hans Bruun har lavet denne artikle for parret og skriver: Men, hvordan går man lige det? En ting er at få det praktiske ombygning i gang, et andet emne at skabe den perfekte akustik, og endelig de meget store udforinger som økonomi, at kontakte musikere, som ville spille på et helt ukendt sted - og at tiltrække et publikum så langt ude på landet.

Bodil Bach, der dengang var ansat som leder i kommunalt regi, gik grundigt til værks med papirarbejdet, mens Gert Hassing tog over med de praktiske opgaver, byggeri osv. og i foråret 2009 faldt de sidste brikker på plads.

Søndag d. 17. maj 2009 slog ”Vildmosekoncerter” dørene op med musik af Mozart og Beethoven. Bodil og Gert havde en klar plan for, deres koncertudbud. I løbet af en sommer skal der være 6 koncerter, og i løbet af sæsonen skal bestemte emner tilgodeses. Publikum skal møde nordjyske musikere, de skal opleve unge talenter på vej, høre musik udført med en ”skæv” tilgang, og endelig sal man hvert år høre sang. Efterhånden har Bodil Bach fået mulighed for at mikse disse krav på forskellig vis

Heldigvis bragte en fin foromtale historien så godt ud, at der blev solgt omkring 40 pladser i abonnement, og til premieren var der næsten fuldt hus. Årets sidste koncert i september 2009, var med Trio Con Brio, og netop den koncert blev en slags mærkedag for Bodil Bach og Gert Hassing. For sideløbende med koncertprojektet driver de også en Bed and Breakfast, så som ekstra service kan en kontrakt om medvirken måske indeholde ”kost og logi” Trioen kom og blev beværtet og opholdet har skabt nær kontakt, så når Vildmosekoncerter søndag d. 19. maj 2019 holder sin 10 års jubilæumskoncert, optræder Trio Con Brio med sin 6. koncert på stedet. Gennem årene er der adskillige eksempler på, at ensembler har nydt at opleve kombinationen af, at bo, spise og optræde på samme lille sted med en tæt kontakt til de kun omkring 100 deltagere, og at de derfor selv beder om plads i programmet endnu en gang,

Heldigvis for Bodil og Gert satte publikum også pris på initiativet. I løbet af et par sæsoner var godt halvdelen af salen solgt i abonnement, og fra det andet år har belægningen været på over 98 %. Den store opbakning hænger selvsagt sammen med, at der hele vejen har været mange musikalske oplevelser, og det spiller også ind, at man også bliver betænkt med et glas vin og lidt snacks i pausen.

Det 3. ben i forløbet, økonomien, har heldigvis også udviklet sig fornuftigt. Hvert år afgår der en stribe ansøgninger til Statens Kunstfond, Aalborg Kommune og en lang række fonde. Og heldigvis er de fleste svarbreve penge værd. Koncertstedet fører et nøje regnskab, og det er forudbestemt, at et eventuelt overskud over en periode skal gives til en positiv ekstern instans. I alt har de første 10 år ”kun” givet et underskud på 5008 kr., så man kan sige, at Bodil Bach får sit eget årsabonnement til en favørpris på 500,80 kr. – plus masser af arbejde uden beregning.

Et kig i årenes programmer vidner om, at linjen fra år 1 er holdt. Der har været sang, nordjyder, unge og ”gamle”, skæve vinkler - men først og fremmest en masse dejlig musik. Kurt Ravn og Ulla Henningsen har bl.a. budt på sang, Kim Sjøgren gav en skæv vinklet koncert, og fra England har man hørt London Music Phoenix, og to gange har man hørt Michala Petri og Lars Hanibald.

I 2016 fik Vildmosekoncerter et nyt fast indslag. Thy Masterclass, den stort anlagte klassiske festival for alverdens unge musiktalenter, der afholdes hvert år i august, valgte at lægge en af de mange koncerter Østhimmerland. I Thy mødes 5 globalt udpegede musikprofessorer med et antal unge musiktalenter, som også er globalt udvalgte talenter, og efter et par dages samspil, drager 5 ensembler rundt i Thy, så det varen væsentlig udvidelse at sende et ensemble til Østhimmerland. I 2018 havde man udvalgt en amerikansk blæserkvintet til at lægge vejen forbi Vildmosekoncerter.

Ud over koncerten med Trio Con Brio vil 2019 vil sommeren som sædvanligt byde på 6 koncerter med et meget varieret program med navne som Andrea Pellegrini, Kammer Philiharmonic Europa og Bjarke Mogensen på plakaten.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...