Ruth Høst fortalte om sin barndom på Museet i Hadsund

HADSUND: Onsdag formiddag 3. oktober sad 20 spændte gæster på "Museet" i Hadsund for at høre, Ruth Høst fortælle om sin barndom, igen begunstigede af sol og præcision.

Efter sangen: "Jeg er en simpel bondemand" tog Ruth fat, oplyser daglig leder Birte Overgaard. Først havde hun slået ordet fortælling op. Det er en måde at videreformidle information på ved hjælp af virkemidler som ord, billeder, lyde og udsmykning. Improvisation er ligeledes et centralt element i fortællekunsten. Fortællingen er i enhver kultur et middel til underholdning, undervisning og bevarelse af kulturen.

Ruth blev født på den nuværende Gl. Vivevej, men da hun blev født 1948 var der ingen vejnavn, men området hed Stevn Mark og gården Stevn Nygaard. Ingen stor ejendom, men den kunne brødføde far, mor og 2 piger.

Stille og roligt fortalte hun om årets gang, om det at komme først i Vive Skole og så i Hadsund Skole. Ikke lige sjovt. De fine slangekrøller syntes drengene var sjove at trække i, så der måtte en klipning til. Værst var det nok, at hun og søsteren havde mange pligter derhjemme, så det var ikke hver dag, de blev tid til leg.

Dengang kom der hver uge brødkusk, slagter og gasmand, og ind imellem dukkede også kræmmere op, ja også en pottemager og en fra de blindes værksted, der falbød børster.

Mange sagde efter den fine fortælling, at deres barndom mindede meget om det, hun havde beskrevet. Så det var meget vellykket.

Snakken gik vældigt ved bordene under kaffedrikningen.

Næste gang Lokalhistorisk Arkiv holder Fortælleværksted på Hadsund Egnssamling er onsdag formiddag 17. oktober, samme tid og sted. Her vil Bent Christensen fortælle om: "Høst fra selvbinder til mejetærsker", hvor det nok også er noget, der får minder frem.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...