Om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig. Foredraget kan høres på Hadsund Bibliotek

HADSUND: Dette er fortællingen om cykelsmeden, der udvandrede fra København i 1900 og kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund og endte med at blive direktør for General Motors.

24. maj 1940 ringede telefonen hos William Knudsen på kontoret hos General Motors i Detroit. I den anden ende var den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt på en linje fra Det Hvide Hus. Han havde brug for en mand, der kunne stille sig i spidsen for den amerikanske produktion af krigsudstyr - også selv om lønnen kun var på symbolske 1 dollars om året. Og præsidenten havde kun én kandidat til jobbet: Danskeren.

Og sådan gik det til, at William S. Knudsen blev ”The One Dollar Man” og den højeste dekorerede civile nogensinde i den amerikanske hær. Knudsen kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund, viste stort talent for at organisere, satte samlebåndsproduktionen i system hos Henry Ford, blev øverste direktør for konkurrenten General Motors med 250.000 ansatte, var en af USA’s bedst betalte erhvervsledere i 1930erne - og altså endte i spidsen for 11 millioner arbejdere på 1.200 amerikanske fabrikker, der var med til at vende de allieredes krigsheld, da USA trådte ind i Anden Verdenskrig. William S. Knudsens produktionstalent var ganske enkelt med til at afgøre Anden Verdenskrig, siger historikerne - og den medrivende historie om den amerikanske drøm fortæller forfatter og journalist Ole Sønnichsen i ord og billeder.

Sønnichsen er forfatter til flere bøger om de danskere der udvandrede til USA. Blandt andet ”Rejsen til Amerika” om årene mellem 1850 og 1920, hvor der skete der en utrolig folkevandring fra Danmark til Amerika. William S. Knudsen var en af dem, men han fik som sagt en helt særlig skæbne.

Kom og hør om den på Hadsund Bibliotek lørdag eftermiddag 24. november. Billetterne kan købes på biblioteket og via himmerlandsbilletten.dk

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...