Torben Brammen gæster sognehuset i Øster Tørslev tirsdag

ØSTER TØRSLEV: Ved et foredrag i sognehuset i Øster Tørslev tirsdag 9. april vil sognepræst i Ribe Torben Brammen med baggrund i en epokegørende ny bog fortælle om dengang ”Da vikingerne mødte korset”.

Vi har alle sammen lært, at det var Harald Blåtand der satte Jellingestenen over forældrene Gorm den gamle og Thyra, der kristne danerne. Nu viser ny forskning, at den kristne kirke eksisterede over 100 år før Harald Blåtand gjorder danerne kristne. Det viser nye arkæologiske udgravninger i Ribe. I Ribe og Hedeby var der menigheder, som gennem Ansgar og hans præster spredte kristendommen igennem Jylland og til øerne. Kristendommen i Danmark begyndte ”fra neden”. Bramming vil bl.a. fortælle om, hvad missionærerne forkyndte for at overbevise de asatroende om Hvidekrist betydning.”

Efter at Brammings bog udkom, er der oven i købet kommet et helt håndgribeligt bevis på den tidlige kristenhed i Danmark. Man har fundet ikke bare kors, men støbeforme til kors i Ribe, og det viser, at der er fremstillet kors her. Derfor kan man slutte, at der har været menighed.

Det bliver meget spændende at høre Bramming, der foruden dette område og sit virke som sognepræst også er leder af kulturcentret Tårnborg og ekspert i Hans Adolph Brorson. Herudover er han en vigtig stemme i aktuel dansk kirkeliv. Dag arrangementet står Øster Tørslev-Dalbyover-Dalbyneder menighedsråd, for der er gratis adgang, og der serveres kaffe. Kirkebil kan benyttes fra sognene i Ommersyssel Østre Pastorat.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...