Haslevgårde Vandmølle, gæst fra København og Visborg Kro er nogle af omdrejningspunkterne i den nye udgave af Gammel Nyt

HADSUND: To gange om året udsender lokalarkiverne i Mariagerfjord Kommune et magasin fyldt med gode historier fra området, og denne gang er det Dennis Lybech, formand for Hadsund Museumsforening & Lokalhistorisk Arkiv der fortæller:Gammel nyt nr. 67/2019 er ved at være på gaden, en utrolig spændende læsning om gammel tid her i vort lokale område.

Haslevgårde vandmølle

Vi starter med at læse Grethe Halds beretning om Haslevgårde vandmølle.

Grethe fortæller om hvordan vandmøllen var ejet og drevet fra omkring 1830. Hvordan man havde handelspartnere både i de nordiske lande samt Tyskland. Varerne var alt fra huder, uld, husflid, og import af salt, mel, tjære og reb.

En københavner kom til byen

Peter Petersen beretter om en Københavner, der kom til Nordjylland i 1894-95 og slog sine folder i Haslevgårde.

Christian Pedersen hed han og kom fra Stevns, Christian havde ikke helt rent mel i rygsækken, da han ankom til området, han så også gerne lidt dybt i flaskerne og blev anklaget for at sætte ild til Haslevgårde Vandmølle - igen en spændende læsning.

Visborg kro

Jens Uldael Pedersen skriver om en hændelse på Visborg kro, hvor Fynbo Mads skærer det ene øre af Kusk-Peter fra Visborggård. En kort artikel, men med et par gode billeder af kroen fra dengang, den var kro.

Store dele af kroen er stadig bevaret den dag i dag.

Hærværk mod en telefonledning i Skelund.

En kort beskrivelse om hvordan købmand Tulsted i Skelund blev dømt til at betale en bøde på 20 kroner og en erstatning på 8 kr.

Jens Uldael Pedersen beretter fra sin barndom i Veddum, hvor hans far fortæller om hændelser om naboer og andre i området.

Jane Holt bidrager med en fortælling om Rasmus Peter fra Als. Lars Sølgaard har redigeret lidt i denne fortælling. Der fortælles om Rasmus Peter, hans virke for at tjene til dagen og vejen som graver og ringer ved Als kirke, fejltagelser af ligtog, pengene som skulle afleveres til Godsejeren og historien om hvor de blev af, også spændende læsning.

Thomas Østergård beretter efter mundtlige fortællinger af Jane Holt i Ø. Hurup, hvordan det gamle klitområde i Nr. Hurup gik fra at være dårlig landbrugsjord til at blive et attraktivt sommerhusområde.

Birte Overgaard fortsætter beretningen om Vive fra Gl. Nyt nr. 66.

Med denne læsning får man det sidste på plads omkring Vive historien. Det kan anbefales, at man lige læser op på den forrige artikel for at få det genopfrisket.

Albert Larsen skriver om navnesagen Skelund eller Skelum – hvad skulle navnet være for landsbyen. Ja, det er også god læsning, om hvordan lokalbefolkningen vandt over både Kommune, Amt samt Statsministeriet for at beholde sit nu kendte navn.

Sluttelig er der en lille artikel om den hvide hest.

Har dette vakt din interesse, ja, så kontakt et af lokalarkiverne i dit område for at få et abonnement på Gammelt Nyt.

Lokalarkiverne sælger også de seneste numre, der er stadig eksemplarer som sælges.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...