Udgave nr. 66 af det lokalhistoriske skrift er klar

HADSUND: ”Den Grå Kok”, den berømte kirsebærvin produceret af Hadsund virksomheden Johan og Axel Hornbech, kan igen erhverves, ganske vist kun etiketten, der pryder forsiden på den nyeste udgave af egnens lokalhistoriske skrift, GAMMELT NYT.

Udgave nr. 66 af GAMMELT NYT, udgivet af de lokalhistoriske foreninger i Als, Hadsund, Skelund, Veddum, Visborg og Øster Hurup uddeles i disse dage til abonnenterne. Indholdet er 10 større og mindre artikler af oplysende karakter, men med et godt grin ind imellem.

Else og Niels Juul-Petersen skriver om Marschall-hjælperne, der i 1948 tilfældigvis kom til Haslevgårde ved Als. Penge fra USA igennem Marschall-planen skulle sætte gang i udviklingen af de europæiske lande efter 2. Verdenskrig.

En delegation fra det amerikanske Marschallkontor i Danmark med Charles Marschall i spidsen, bestemte sig efter et besøg i Nordjylland til et spontant besøg på en almindelig dansk bondegård. Det blev en gård i Haslevgårde, tilfældigvis ejet af Harald Pedersen, medgrundlægger af den store danske insulinvirksomhed NOVO. Og tilfældigvis var gårdens bestyrer, Carl Juul-Petersen, velbevandret udi det engelske, da han havde arbejdet på farme i både USA og New Zealand.

For ikke så mange år siden var ”Den trekant jord, der ligger mellem vildmosens brune øde, mellem Kattegat mod øst og den smilende Mariagerfjord mod syd” kendt som Kirsebæregnen.

Om foråret blev egnen dækket af et fantastisk blomsterflor og i sensommeren høstedes store mængder af mørkerøde og saftige bær.

Lars Sølgaard fortæller om bærret, der i dag kaldes Skelund-Veddum kirsebærret og om dets betydning for egnen.

I forbindelse med beretningen om Kirsebæregnen fortæller Erik Christensen om, hvordan det gik, da to drenge havde knoklet en hel dag med at plukke kirsebær for en landmand.

På havnepladsen i Ø. Hurup står stadig en af de gamle tjæreovne, fiskerne brugte til at tjære garnene i, før nylongarnene kom til; den bliver der hæget om, da den er et minde om det fiskeri, der var engang. Anni Larsen fortæller om tjæreovnene i Ø. Hurup.

Dansk Arbejdsmands Forbunds lokalafdeling for Visborg, Skelund og Veddum blev oprettet i 1917. Per Christensen beretter om afdelingens historie indtil sammenlægningen af alle afdelingerne i den nye Hadsund Kommune i 1970.

I 2018 søgte en vågehval ind i bunden af Mariagerfjord. Det er ikke første gang, en sådan hval er kommet tæt på vor egn. I 1952 gik en vågehval i en fiskers garn. Kampen med at få den aflivet og hvad der blev af hvalen, giver Ole Larsen en skildring af.

Otto Zander, en farverig Hadsund-borger, ejendomshandler, kulimportør, tørvefabrikant, farvehandler mm giver Jørgen Toubro et kærligt portræt af.

I Birte Overgaards beretning om Vive er hun kommet til bronzealder og jernalder. Fra den periode er der gjort store fund i Vive sogn, bopladser og ikke mindst Vivebrogårdstenen, med imponerende helleristninger.

I den tidligere Hadsund Kommune findes to genforeningssten, rejst til minde om genforeningen af det nordlige Sønderjylland og Danmark. Den kendteste, er den, der står nær Visborggård og som ligeledes er en mindesten for Den Hvide Hest, der bar kongen over grænsen. Den anden står i Tuerne lidt vest for Ø. Hurup. Begge er sammen med alle andre genforeningssten blevet fredet.

Til sidst en norsk spejderhilsen i forbindelse med en international spejderlejr i Øster Hurup i 1946.

Er der interesse for at stifte bekendtskab med lokalhistorie i Sydøsthimmerland og abonnement på GAMMELT NYT, kan man henvende sig til de lokalhistoriske arkiver.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...