Det var egentlig en sørgelig begivenhed, der førte til ideen om at lave en bog om Mariager Fjords maritime historie for Anders Riis og Mogens Damsgaard Sørensen.

Anders Riis siger om tilblivelsen: Min gode ven, stifter af det maritime specialforlag Forlaget Nautilus og formand for Dansk Jernbane-Klub, Thomas Nørgaard Olesen, Frederiksværk, var i påsken 2012 død ved en ulykke, kun 37 år gammel.

Til hans begravelse på Nordsjælland løb jeg for første gang ind i Mogens Damsgaard Sørensen, der stammer fra Hadsund og har sejlet som maskinmester på de syv have på de store oceangående danske skibe fra blandt andet Ø.K. og Torm.

Jeg havde dengang netop på Thomas’ forlag lavet bogen om verdens første oceangående motorskib Selandia - på bestilling fra Ø.K.s almennyttige fond, der ville fejre 100-års jubilæet for motorskibet, som jo i sin tid blev bygget til Ø.K.

- Er du opmærksom på, at det er i sidste øjeblik, hvis vi skal have nedfældet, hvad de lokale husker fra småskibsfarten på Mariager Fjord, spurgte Mogens mig.

Det blev indledningen til et samarbejde, der nu har strakt sig over fem et halvt år, gennem tusindvis af gamle aviser på net og i arkiver, og ført til møder med mange spændende og hjælpsomme mennesker, der brænder lige så meget for at bevare historien, som vi gør.

- Nu foreligger resultatet. Eller, skulle jeg måske sige, det første resultat, af dette arbejde. For undervejs har der vist sig så mange gode historier i sagen, at der godt kunne laves to-tre bøger mere med yderligere spændende historier og fakta fra fjordens maritime fortid, fastslår Mogens Damsgaard Sørensen.

En del af det er allerede skrevet, men i erkendelsen af, at 320 siders bog må være nok i første omgang, må resten vente, til det viser sig, om interessen kan bære yderligere udgivelser.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...