Førskolebørn løber, synger, danser og leger sig til sproget på sprogfitnessdag fredag 10. maj i Mariager Hallen

MARIAGER: Sprogfitness - så har man hørt det med.

Men nyordet giver mening, hvis dit fem-seks-syv årige barn fredag 10. maj leger med i Mariagerfjord Bibliotekernes til dagen indrettede, lokale sprogfitnesscenter - Mariager Hallen.

Her tropper ungerne op klokken 8.30 for hele formiddagen at løbe, synge, danse og lege med sproget.

Ikke bare i Mariager(fjord), men over alt i Danmark.

Ikke færre end 76 kommunale biblioteker omdanner lokale parker, biblioteker og haller til livlige sprogfitnesscentre med forventet besøg af cirka 10.000 børn fra de ældste børnehavegrupper eller børnehaveklassen deltager i Sprogfitness 2019.

Hjerteblod for folkebiblioteker

- Dagen betragtes som et højdepunkt i bibliotekskalenderen.

- Dels fordi, at der er en skæg dag med masser af glade børn, der løber, synger, danser og leger med sproget, - og dels fordi det er en dag, hvor børnenes sproglige udvikling sættes i centrum, anfører Mariagerfjords bibliotekschef Mette Secher Hede.

- Det her er hjerteblod for folkebibliotekerne.

- Vi ved, hvor vigtigt det er at udvikle og stimulere børnenes sprog.

- I den henseende findes næsten ikke noget bedre end at lege med sproget og kombinere læring med fysiske aktiviteter, uddyber Mette Secher Hede.

Sproglegene, som bruges til sprogfitness, er udviklet af studerende på pædagoguddannelsen, University College Nordjylland, og retter sug mod de ældste børn i børnehaverne og 0. klasser.

Sprogfitnesslege

Sprogfitnessdagen holdes hvert år i maj, men sprogfitnesslegene kan i sagens natur udfolde sig året rundt, hvis man vil.

Legene udvikles løbende og findes på sprogsporet.dk.

Derudover kan du finde en lang række af legene i et katalog, som selvfølelig kan lånes på biblioteket.

Både nyere og ældre forskning viser, at sprogfærdigheder og ordforråd har stor indvirkning på, hvordan vi lærer og udvikler os senere i livet.

Det har nemlig vist sig, at tidlige sprogforsinkelser kan være svære at indhente og ofte giver ulige vilkår for børn ved skolestart.

Også derfor har danske biblioteker sat en række initiativer i værk for at stimulere børnenes sprog og læselyst.

En af løsningerne hedder altså sprogfitnessdagen, som første gang fandt sted i 2013, og som fra 2017 er blevet et landsdækkende tilbud.

- Det er fedt, fordi de pædagogstuderende byder ind med nogle kropslige læringsstile, der både understøtter børnenes sproglige udvikling og hjælper deres sociale færdigheder og samarbejdsevner.

- Og når legene så tilmed er sjove for både voksne og børn, efterlades ikke et øje tørt, fremhæver Mette Secher Hede.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...