Bog-aktuel: Holger Gravensen, Hadsund, er på vej med en erindringsbog fra sit lange virke menneske, lærer og politiker

Af Jørgen Toubro, Lindalsbakken, Hadsund

84-årige Holger Graversen har kaldt en ny bog ”Mit oplevelsesrige liv”. Den er vistnok skrevet til familien på initiativ af barnebarnet Kristine, men den er så god og medrivende, at alle kan læse med. Det er en god ide.

Holger er en glimrende fortæller. Han kommer bredt omkring sit liv, og der er meget at grine af, harmes over, forundres over. Holger har nemlig aldrig været ræd for at sige sin mening. Det kan der komme både skidt og godt ud af. Han er blevet kaldt jødehader. Og en dag dukkede et postkort op, angiveligt skrevet af nazistiske kredse i Østhimmerland. ”Hvis De ikke øjeblikkelig ophører med Deres nej-indsamlinger mod Vietnamkrigen, så vil der ske noget frygteligt med Dem og deres familie”. Hed det.

Skribent HG holdt nu ikke inde. De er blevet til hundredvis af læserbreve lige siden, - for er der noget, som tænder den gamle politiker, så er det forskelsbehandling og uretfærdighed.

Holger er oprindelig ø-bo. Fra Fur ved Limfjorden. Opvokset i en familie med mor og far og fem søskende, og en ofte ret elendig familie-økonomi. Der var f.eks. ikke råd til, at knægten skulle være realist. Men da den unge fyr insisterede på at ville være lærer, gik han selv i gang. Først i landbruget for at tjene penge.

Dernæst ekstraundervisning som supplement til folkeskolen, højskoleophold og en ansøgning til seminariet i Skive. Han blev optaget. Forinden havde han søgt øens sparekasse, om han kunne låne 8000 kroner til at læse for. - Jow, sagde de sindige øboere, - kom igen om otte dage. Holger dukkede op, og fik den besked: ”Kom med 8 kautionister, så kan vi se på det.

Holger er dog langt mere end skildret her. Læseren møder f.eks. ateisten, korsangeren, sejleren, kortspilleren og en hel del mere.

Som 84-årig ser han tilbage og undskylder, at han nok ikke var den far, han burde ha` været. Der var alt for travlt. Fru Inger holdt sammen på familien, og de fire børn er i dag blevet til 12 børnebørn og 6 oldebørn.

Bogen kan med glæde og fordel læses af alle andre end af familiens medlemmer. Den dykker ned i en politisk turbulent tid, hvor forfatteren var tættere på begivenhederne end de fleste andre. Spændende læsning.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...