Mandag 4. november har By & Land Mariagerfjord arrangeret et foredrag med Anders Riis om sejlads på Mariager Fjord i Klosteret i Mariager,

HADSUND: Mandag 4. november kl. 19:00 har By & Land Mariagerfjord arrangeret et foredrag med Anders Riis om sejlads på Mariager Fjord i Klosteret i Mariager, Klosterstien 12.

Anders Riis foredrag om 176 års rute- og turistbådshistorie: - Det gælder om at være vagtsomme og vågne. Byerne og egnen heroppe kan ikke undvære en ordentlig dampskibsforbindelse med København, hverken nu eller senere.

Alle kræfter bør sættes ind på denne sags tilfredsstillende løsning. Det er nemlig ikke nok, at DFDS erklærer, at der ”i hvert fald ikke er tale om snarlige indskrænkninger.” Skulle nogen tro det, må de helst snarlig tro om igen.”

Sådan gik bølgerne højt i bl.a. Dagbladet Himmerland mellem handelsforeningen og DFDS, da der i november 1919 gik rygter i fjordbyerne om, at DFDS påtænkte at nedlægge ruten på fjorden. I dag kan et krav om en dampskibsforbindelse til København måske virke en smule overdrevent. Men fra omkring 1900 var der voksende aktivitet i besejlingen af fjorden både med fragt og passagerer.

I 1898 udgav Turistforeningen for Mariager og Omegn en 32 sider illustreret turistfører for byen og omegn med annoncer fra handlende i byen – og fra butikker i København! Det er bl.a. turisterne fra hovedstaden - eller landliggerne som de også kaldtes - der skaber et godt grundlag for passagerdamperne. I 1898 afgange fra København-Mariager torsdage og retur lørdage med Fylla. Pris fra 6 - 12 kroner. DFDS og postbådene på Mariager Fjord var i sin tid en stor del af trafiktilbuddet. Siden nød turisterne turen med Andreas Munk fra Hobro og Boje fra Stinesminde til rors.

Denne spændende historie fra begyndelse til slutning kan der høres meget mere om i Anders Riis’ foredrag, hvor han fortæller om 176 års rute- og turistbådsudvikling på hele Mariager Fjord.

Anders Riis har i syv år gravet i arkiverne om fjordens rute-/turistfart og er nu bogaktuel med denne titel. Hop med om bord på Ydun, Fiona, Ulvsund, Møen, Mercur eller Mågen - 176 års rute- og turistbådshistorie! Der er mulighed for at købe et eksemplar af den nye bog.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...