Fortælleværkstedet hos Hadsund Museumsforening & Lokalhistorisk Arkiv starter altid med en sang

Igen kunne Fortælleværkstedet på Museet i Hadsund åbnede præcis kl. 9.30 og i solskin, og der var pyntet op til jul i vinduer og på borde, og lidt julemusik modtog deltagerne.

- Efter en sang fortalte Gerda Jensen om, hvordan man første gang i 1984 over tre weekender holdt juleåbent på Museet. Dengang var det Vibeke Folkmann, der var museumsinspektør og Egon Larsen var kustode, oplyser daglig leder Birte Overgaard.

Arkiverne i Veddum, Ø. Hurup og Als tilbød at hjælpe med vagter, og alle tre weekender var godt besøgt, også selvom man ikke havde så meget at vise frem.

Imidlertid havde Egon - af en datter til læge Slot - fået en kasse med julepynt. En datter havde fundet nogle ark med pynt at klippe ud, og de blev kopieret og lavet til noget, der kunne hænges på et juletræ.

Peter Riise, Gerda og Carlo ledte og fandt ud af, at pynten varierede fra årti til årti, så efterhånden lykkedes det at samle pynt fra omkring 1850 og opefter.

De tre tog til Den gamle by i Aarhus for at se deres juleudstilling, og her lykkedes det for Gerda at komme til at tale, med den, der havde ansvaret for udstillingen. På et tidspunkt spurgte han hvorfor hun var så interesseret, og så fortalte Gerda om Hadsund Museum. ”Men dog, finder der et ”nationalmuseum” i Hadsund sagde han, da skiltes.

Der kom en stor pakke med julenisser fra København, det var fra Harald Gades datter. Der var omhyggeligt skrevet årstal på nisserne. De indgår sammen med meget andet i en samling, som findes på Musset. Så begyndte der at komme ting.

Da Lise skulle ansættes, sad bestyrelsen et sted, mens Gerda viste hende rundt. Det var netop i juletiden, så der var meget at snakke om for de to damer.

Endelig var det også ungkarlen Ingemann Degn fra Veddum, som gav museet en hel del. Da han på et tidspunkt fik en veninde, skulle der jo ryddes lidt op, så Lise tog straks ud og fik reddet en hel del.

Her tog Lise Andersen så over.

Oprindelig var juletræet et paradistræ. Thi 24. dec. var Adam og Evas dag. Den blev fejret overalt i Tyskland med mysteriespil og Paradiset. Et nøgent træ blev sat frem og pyntet med æbler (den forbudne frugt) men også oblater. Lidt efter lidt flyttede paradistræet ind i stuerne og æbler blev erstattet af kugler og oblaterne af småkager. Det nøgne træ blev udskiftet med et stedsegrønt, en fyr eller en rødgran. Dette var isæt i det sydlige Tyskland, bl.a. i Elsas. Nogle havde også figurer af Adam og Eva til at hænge på træet.

I 1879 blev de første lysholdere fremstillet i USA, som pendulholder, og de gik verden rundt.

Det hvide hus var det første sted, der i 1895 havde en elektrisk lyskæde, oveni købet en kulørt på juletræet.

Kæderne blev senere massefabrikerede, men først i 1960’erne og 70’erne blev de almindelige i Danmark.

De første, der havde juletræer i Danmark var folk fra Holsten, og de benyttede røde, hvide og blå lys, for det var de slesvig-holstenske farver.

Fra Tyskland og Tjekkiet kom glas julepynt. Under 1. Verdenskrig benyttedes der krigstemaer, bl.a. kugler og under 2. var det flyvere og skibe.

Lise fortalte om fremstillingen af de smukke kugler, der blev blæst ud og hvor så husmænd med deres familier sad og dekorerede dem. Vi så mange forskellige former for glaspynt fra forskellige tidsaldre.

Nationale symboler blev under 1848 og 1864 brugt he ri Danmark, det var Trompeten, og trommen (det militære) men også selv lavede røde og hvide ting, roser af silkepapir og hjerter.

Oprindelig var det spiselige ting, der blev hængt på træet, slik i kræmmerhuse og hjerter, honningkager og sukkerstokke.

Lise fortalte, at sådanne stokke i Tyskland i en periode blev delt ud til børn, for at de kunne være stille under julegudstjenesten. Ser man på stokken, er den jo formet som et J, altså Jesus, men vender man den om er den er hyrdestav. Altså et kristent symbol.

Alle var særdeles interesserede og kom med kommentarer samt snakkede og mindedes bedsteforældres julepynt ved kaffebordet, hvor der blev serveret en giftig kage samt sponserede småkager fra Hadsund Bageren i Vestergade.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...