Kruse Vask har lanceret en række andre initiativer og projekter, der er samlet under titlen ”Nærhver”

VEDDUM: Kruse Vask i Veddum er en af Mariagerfjord Kommunes ældste virksomheder. Den blev grundlagt i 1962 af Bent Kruse og har således eksisteret i 57 år.

I dag drives virksomheden af 2. og 3. generation i Kruse-familien, og den er ikke blot markedsledende og en af de mest erfarne i branchen. Kruse Vask er også en af de mest innovative, særligt med fokus på bæredygtighed og det at tage et socialt ansvar.

Kruse Vask drives i dag af Bents datter, Birgit, og hendes to børn, Sarah og Martin. Et trekløver, for hvem det at tænke bæredygtigt altid har været afgørende.

Grundlæggende betyder det, at vaskeriet kun vasker med svanemærkede produkter og hele tiden arbejder mod at reducere både vand- og varmeforbrug. I dag vaskes der primært med enzymer, som kan vaske ved lavere grader end almindeligt vaskepulver. Det er meget energibesparende. Det er dog kun et af de mange initiativer med fokus på bæredygtighed.

Sov trygt-projekt

Kruse Vasks kunder er primært hoteller og restauranter, som Kruse forsyner med de forskellige tekstiler – duge, sengetøj, håndklæder, kokkejakker plus meget mere. Et segment, der også gerne vil tænke bæredygtigt.

Derfor har Kruse Vask lanceret en række andre initiativer og projekter, der er samlet under titlen ”Nærhver”. Her handler det om at gøre en forskel for kunder, miljø, samfund og mennesker gennem bæredygtighed og nærvær.

- Det gør vi på flest mulige måder, men det handler overordnet om, at der hver dag er tekstiler, som hoteller og restauranter ikke længere kan bruge af forskellige årsager. I gennemsnit har vi tidligere kasseret tekstiler for over 200.000 kr. om året.

- Men i stedet for at fortsætte med at smide ud, har vi sat fokus på genanvendelse, og det har resulteret i to konkrete projekter, der begge er kommet rigtig godt fra start, fortæller Martin Kruse.

- Et af projekterne hedder ”Sov trygt”, hvor frasorteret hotelsengetøj kommer ud og giver nyt liv til danske krisecentre og herberger. Vi har udviklet konceptet i samarbejde med to studerende fra Via Design, og responsen fra både herberger, krisecenter og kunderne har været ovenud positiv.

Kokkejakke-projekt

Et andet projekt, der også handler om genanvendelse, er at forvandle tekstiler, der ellers skulle kasseres, til kokkejakker.

- Hidtil har vi købt cirka 500 nye kokkejakker om året, men vi fik idéen til, at vi selv kunne fremstille disse ud af tekstiler, der ellers skulle kasseres.

- Der er eksempelvis mange duge, der bliver lidt slidte i kanten og ikke længere kan bruges som duge, men hvor der stadig er rigtig meget godt stof tilbage. I

samarbejde med virksomheden S.E.P. Nord i Pandrup, der blandt andet omfatter en systue, har vi designet en kokkejakke ud af disse tekstiler. Lige nu er den første ude og blive testet på en restaurant, og tilbagemeldingerne har været meget positive. Så det er et projekt, vi forventer os rigtig meget af, fortæller Martin, der samtidig lige sender ros afsted til det lokale erhvervskontor.

- Det var faktisk Mariagerfjord Erhvervsråd, der hjalp os med at finde systuen, der kunne løse udfordringen for os, hvilket har været en kæmpe hjælp og også et gennembrud i projektet.

- Vi har i tidens løb ofte benyttet Mariagerfjord Erhvervsråd til sparring om mange forskellige projekter, herunder at bruge deres viden og store netværk. Det har helt sikkert været med til at udvikle vores virksomhed, og det er dette projekt med kokkejakkerne et godt eksempel på, fortæller Martin.

Socialt ansvar.

Systuen S.E.P. Nord er i øvrigt en socialøkonomisk virksomhed, der blandt andet hjælper unge mennesker med at finde ud af, hvad de er gode til, hvilket er med til at understrege bæredygtigheden i hele projektet.

- Det passer perfekt ind i konceptet. Vi tager også selv et socialt ansvar. Vi har 25 medarbejdere hos Kruse Vask, hvoraf en del ikke har haft den nemmeste vej til arbejdsmarkedet.

- Men de er fantastiske medarbejdere med stort engagement og en kæmpe loyalitet, slutter Martin Kruse, der lover, at der løbende vil komme mange flere bæredygtige nyheder fra den innovative virksomhed i Veddum.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...