Aage Vestergaard fortalte levende og med et glimt i øjet om sin tid som falckredder i Hadsund.

HADSUND: Igen skinnede solen, da Hadsund Museumsforening og Lokalhistorisk Arkiv havde inviteret til Fortælleværksted med tidl. Falckredder Aage Vestergaard, Hadsund.

Deltagerne begyndte med at synge ”Danmark nu blunder den lyse nat”, hvorefter Aage Vestergaard fortalte, at han blev født Helberskov i 49 og voksede op med en stor- og lillesøster. Fra 69-70 var han i den kongelige danske livgarde, og da det var overstået søgte han ind til Falck. Ja, når de fik brug for en mand ville de sende bud efter ham. I stedet kom til at køre bus for Stanley.

Men endelig i januar 73 kom han i arbejde hos Falck i Hadsund. Han var fra starten ude for mange mærkelige opgaver, lige fra store sten i marken, som landmanden ikke kunne få op, til at flytte fru Langgaards klaver. Nogle var ude for at banke tæpper, og en overgang passede de også hamstre på stationen.

I isvintre var de ude at fodre svaner 2 gange daglig.

Vi fik historien om, hvordan Sophus Falck fik det, der i dag er en virksomhed på Verdensplan, startet. Det skete 3. okt. 1906 i Kbh., men bredte sig hurtigt til hele landet og rundt i Europa.

I 1933 arbejdede Håndværkerforeningen på at få Falck til Hadsund, og det lykkedes efter få måneders arbejde. I første omgang på Hornbækvej hos Peter Overgaard. 1940 flyttede de til Brogade, og 1983 ud på Fabriksvej, hvor de stadig har til huse, men med mindre bemanding i dag. Kun 2 personer.

1971 fik man en redningsbåd, for nu kom der mange tyske turister, og de var jo ikke vant til havet.

Ryges med tobaksrøg

Aage Vestergaard læste et lille stykke op fra en ”Politik Lommebog” på 104 sider, hvori der er et afsnit om 1. hjælp.

Her var en beskrivelse om, hvordan de skulle behandle en druknet. Han skulle bl.a. ryges med tobaksrøg både foroven og forneden, forsamlingen lå flade af grin. Uha, hvis den metode blev brugt i dag. Lommebogen er fra 1780, hvor nok de fleste mænd røg pibe.

Om vinteren blev der fremskaffet en pansret mandskabsvogn, hvor han har været med til at køre ud over markerne efter en patient, og skifte vedkommende fra panservognen over i ambulancen i isnende kulde og så forsætte til sygehuset.

Det skete også, at dyr stak af fra slagteriet, og så måtte de jo ud og fange dem, og bringe dem tilbage til slagteriet, hvor de straks blev skudt.

To farverige stationsledere

Stationsleder Niels Pedersen var en farverig person, og ville man have ham til at ordne noget, skulle man ligesom fedte lidt for ham.

Bent Pedersen, der efterfulgte ham, blev hædret af Dyrenes Beskyttelse, og blev Æresmedlem i Aarhus. De ansatte, der havde arbejdet med hans tanker, blev hver belønnet med 1.000 kr. i vinteren 78-79.

Flystyrt ved Lounkær

14. november 1962 stødte 2 jetjagere sammen ude over fjorden, ude omkring Professoren, altså Lounkjær, hvor Hadsund blev base for dykkerne og det tog 3 uger at bjærge det hel. Desværre døde 2 piloter.

Ikke ko - men kone

Engang opstod der en misforståelse, da en mand havde talt lidt utydeligt, da han bestilte en transport til sin kone, Falckredderen mente der blev sagt ko. Så det var en lidt sjov oplevelse, der selvfølgelig endte på bedste måde.

Når man blev ansat i Falck kom der straks en telefonmontør ud og satte en telefon op ved mandens seng. Kunne man tage telefonen om natten, så skulle man også møde, ingen tvivl om det.

Ind imellem blev de samarbejdet med brandfolkene, bl.a. ved stormskader og når brandhanerne hvert efterår skulle tømmes for vand.

Aage Vestergaard har i alt taget imod ved 10 fødsler, enten i hjemmet eller i ambulancen. Engang var han sendt alene afsted, men da han kom frem var fødslen fremskredet, så han ringede fra Ø. Hurup til stationen og bad en stå klar ved broen. Dog halvvejs til Hadsund, bad kvinden om hjælp, så fødslen skete der, og han måtte så ringe efter hjælp til videre befordring. Det var minus 15 grader, så godt der var varme i bilen.

Zonen blev oprettet i 1926 og der var en del samarbejde, men i 1963 købte Falck Zonen.

Der var mange spørgsmål og alle 25 syntes det havde været særdeles interessant.

Onsdag d. 28 skal vi høre om og se gammel julepynt, synge julesange og hygge os. Sidste gang i dette år, men vi fortsætter til foråret.

Og glem ikke vores julearrangement ”Jul i det gamle Arkiv” lørdag 1. december, men mere om det i næste uge

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...