Fra nytår skal husejerne i Hadsund Syd derfor sende små 50.000 kr. mindre på tværs af fjorden

- Jeg troede egentlig, det ville være gået lidt hurtigere med at nå de 130 tilsluttede husstande.

Sådan lyder det ærligt fra direktør Bo Holt Andreassen, Hadsund Fjernvarme.

I december 2013 blev de første 120 huse i Hadsund Syd tilsluttet fjernvarmenettet i Hadsund efter et større stykke entreprenørarbejde på tværs af fjorden.

De 120 huse udgjorde på dét tidspunkt ca. 60 pct. af alle huse i det nye forsyningsområde, og i dag - knap syv år senere - kan Hadsund Fjernvarme så med glæde konstatere, at værket netop har indgået aftale med forbruger nr. 130.

For alle fjernvarmeforbrugere i Hadsund Syd er det en god nyhed.

Den betyder nemlig, at der fra nytår sker en mindre reduktion i det særlige tilslutningsbidrag, som over 20 år skal være med til at betale for omkostningerne ved at føre fjernvarmerør under fjorden og ud til forbrugerne i Hadsund Syd.

For den enkelte husstand indebærer det en mindre årlig udgift på 375 kroner, og for området som helhed er det er beløb på 48.375 kroner, som nu ikke længere skal sendes over på den anden side af fjorden.

Forbruger nr. 130 i Hadsund Syd har efter en nærmere dialog med Hadsund Fjernvarme valgt ikke, at forny sin kun 12 år gamle luft/vand varmepumpe og i stedet blive tilsluttet fjernvarmenettet.

- Men sammenligningen mellem fjernvarme og luft/vand varmepumpe var et tæt løb, så længe vi kun sammenlignede økonomi, erkender fjernvarmedirektør Bo Holt Andreassen.

For forbrugeren blev det i sidste ende afgørende at vælge en varmekilde, hvor forsyningssikkerhed, komfort, støj, vedligehold og fremtidig reinvestering også indgik i sammenligningen.

- Og derudover kræver fjernvarmeinstallationen også meget mindre plads end en varmepumpe, så dét var en bonus oveni, påpeger Bo Holt Andreassen.

I sig selv er det forholdsvis nyt, at der i dag er kommet et andet produkt på markedet (læs: varmepumper), som rent økonomisk må siges at være nogenlunde konkurrencedygtigt med fjernvarmen.

Sådan var det ikke tilbage i 2013, da Hadsund Syd blev opvarmet af en skønsom blanding af oliefyr, træpillefyr, koksfyr - og hvad der ellers fandtes på markedet.

Netop økonomien har ifølge Hadsund Fjernvarme vist sig at være den altovervejende årsag til, at der trods alt i løbet af de seneste knap syv år er yderligere en halv snes husstande i Hadsund Syd, der har valgt at blive koblet på fjernvarmenettet.

Derimod er fjernvarmeværket ikke i processen stødt på nævneværdige reminiscenser af den modvilje, som tidligere i lokalhistorien har været med til at vanskeliggøre samarbejde på tværs af fjorden i Hadsund.

- Det var ellers noget af dét, vi blev advaret kraftigt imod, da vi i sin tid gik i gang med at undersøge mulighederne for at føre fjernvarme til Hadsund Syd. Men i praksis er det ikke noget, vi har oplevet: at folk har sagt nej til fjernvarmen, fordi den skulle leveres fra nord, understreger Bo Holt Andreassen.

Næste milepæl i Hadsund Syd bliver nu at få endnu ti husstande koblet på, så det særlige Hadsund Syd-bidrag kan sænkes med yderligere 375 kr. om året pr. hussstand.

- Og går man som husejer med overvejelser om, at udskifte sin varmekilde eller bygge nyt er man altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om tilslutning til fjernvarme, nævner Bo Holt Andreassen.

Fjernvarmen i Hadsund produceres i øvrigt via solvarme og træflis - og træet bliver vel at mærke ikke hentet fra fjerne verdensdele men fra skove i en snæver geografisk radius af fjordbyen.

I alt har Hadsund Fjernvarme i dag cirka 2070 forbrugere.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...