785 var ude at køre med veterantog på ”Den Store Togdag”

MARIAGER: Det blev en rigtig stor dag for Mariager-Handest Veteranjernbane, da alle hestekræfter 11. august blev sluppet løs på ”Den Store Togdag”.

- I løbet af dagen transporterede vi ikke færre end 785 rejsende mellem Mariager og Handest.

- Det er et rigtigt flot antal, som vi er meget stolte af.

- Vi kørte i alt 16 tog på dagen, og tilbagelagde sammenlagt 255 kilometer på sporet mellem Mariager og Handest, fortæller banens driftsbestyrer Jan Eriksen.

Alt køreklart jernbanemateriel var på skinnerne: De tre teaktræsmotorvogne fra Triangel, der har mere end 80 år på bagen, banens største damplokomotiv Nr. 3 fra 1928, diesellokomotivet M 5 fra 1953 fra Frichs i Århus, og som rosinen i pølseenden, skinnebussen Den røde Rubin fra 1952 fra Scandia i Randers.

Mange benyttede søndagen til en rigtig familieudflugt og havde pakket madkurven og kaffen med med i veterantoget.

De fleste var også inde og hilse på stationsforstanderen og postbuddet, der residerer i det gamle stationskontor på den fredede Handest station.

Alle veteranbane-folkene var klar fra morgenstunden.

Allerede fra kl. 5 søndag begyndte de på opfyringen af damplokomotivet. Det kræver omkring fire timers arbejde, før en sådan damp-kæmpe med en vægt på 48 tons har tryk på kedlen og er køreklar.

I mellemtiden skal lokomotivet smøres op, og der er rigtig mange bevægelige dele på en sådan maskine, der skal have en portion olie, for at kunne fungere tilfredsstillende.

Banens nyeste uddannede fyrbøder Pau Nørgaard varetog dette arbejde og til at hjælpe sig havde han fyrbøderaspirant Thomas Skov.

Klokken 17:25 rullede søndagens sidste tog ind på Mariager station.

Det var skinnebussen, der fremførte iltoget ”Ommersyssel” fra Handest.

Dermed var endnu en herlig dag til ende sammen med mange glade turister. Og veteranbanefolkene kunne tage sig et velfortjent bad og en kop sen eftermiddagskaffe, inden hjemturen begyndte.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...